Imbir przez ludzkość znany jest od bardzo dawna, a za miejsce jego pochodzenia przyjmuje się tereny Azji, gdzie od zarania dziejów używany jest jako przyprawa wzbogacająca smak potraw oraz jako składnik herbatek o leczniczych właściwościach.
Imbir to uniwersalna przyprawa, nie tylko nadaje charakterystyczny orzeźwiający, rozgrzewający i lekko pikantny smak potrawom, ale ma również działanie przeciwdziałające przeziębienom, wzmacniające organizm i łagodzące ból.
Co sprawia, że imbir jest rośliną leczniczą:
- Swoje właściwości prozdrowotne imbir zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu. Ponadto w jego skład wchodzą bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy: B1, B2 oraz C.
- Jest świetnym naturalnym środkiem zwalczającym pierwsze objawy przeziębienia i kaszlu, działa rozgrzewająco oraz przeciwzapalnie.
- Ułatwia oddychanie osobom cierpiącym na astmę, poprzez zdolność do rozszerzania oskrzeli.
- Poprawia krążenie krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, z tego tytułu wskazany jest dla osób cierpiących na choroby serca.
- Działa wyszczuplająco, wspomagając spalanie cellulitu, zmniejsza obrzęki ciała, ułatwia trawienie.
W jakiej postaci możemy zakupić imbir:
- świeży
- suszony
- kandyzowany
- marynowany
- jako składnik syropu
Komu spożywanie imbiru jest niewskazane?
Z racji, że imbir to przyprawa o intensywnym, drażniącym aromacie i pikantnym smaku, z diety powinny wykluczyć go osoby będące w ciąży lub karmiące, posiadające problemy z dwunastnicą, posiadające problemy z układem trawienia oraz z refluksem żołądkowym.
Aura za oknem coraz mniej zaczyna nas rozpieszczać, korzystajmy więc z dobrodziejstw imbiru jakie niesie nam ta prozdrowotna roślina, dodając go do przygotowywanych przez nas potraw oraz gorących napojów!