Imbir przez ludzkość znany jest od bardzo dawna, a za miejsce jego pochodzenia przyjmuje się tereny Azji, gdzie od zarania dziejów używany jest jako przyprawa wzbogacająca smak potraw oraz jako składnik herbatek o leczniczych właściwościach.

Imbir to uniwersalna przyprawa, nie tylko nadaje charakterystyczny orzeźwiający, rozgrzewający i lekko pikantny smak potrawom, ale ma również działanie przeciwdziałające przeziębienom, wzmacniające organizm i łagodzące ból.

Co sprawia, że imbir jest rośliną leczniczą:
  • Swoje właściwości prozdrowotne imbir zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu. Ponadto w jego skład wchodzą bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy: B1, B2 oraz C.
  • Jest świetnym naturalnym środkiem zwalczającym pierwsze objawy przeziębienia i kaszlu, działa rozgrzewająco oraz przeciwzapalnie.
  • Ułatwia oddychanie osobom cierpiącym na astmę, poprzez zdolność do rozszerzania oskrzeli.
  • Poprawia krążenie krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, z tego tytułu wskazany jest dla osób cierpiących na choroby serca.
  • Działa wyszczuplająco, wspomagając spalanie cellulitu, zmniejsza obrzęki ciała, ułatwia trawienie.
W jakiej postaci możemy zakupić imbir:
  • świeży
  • suszony
  • kandyzowany
  • marynowany
  • jako składnik syropu
Komu spożywanie imbiru jest niewskazane?

Z racji, że imbir to przyprawa o intensywnym, drażniącym aromacie i pikantnym smaku, z diety powinny wykluczyć go osoby będące w ciąży lub karmiące, posiadające problemy z dwunastnicą, posiadające problemy z układem trawienia oraz z refluksem żołądkowym.

Aura za oknem coraz mniej zaczyna nas rozpieszczać, korzystajmy więc z dobrodziejstw imbiru jakie niesie nam ta prozdrowotna roślina, dodając go do przygotowywanych przez nas potraw oraz gorących napojów!