Szpinak na stołach ludzkości zagościł w czasach średniowiecza. Początkowo spożywany był w Persji, stopniowo jego dobra sława roznosiła się po świecie, poprzez kraje arabskie aż do Europy. W uzyskaniu opinii rośliny, wywierającej korzystny wpływ na nasz organizm, przyczyniły się pielęgniarki, które przygotowywały osłabionym pacjentom napar właśnie z liści szpinaku.

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców ujawniły zawartość oraz działanie na nasz organizm liści szpinaku:

  • Jest bezkonkurencyjny, jeżeli chodzi o produkt bogaty w żelazo, przez co polecany jest osobom cierpiącym na anemię.
  • Zawiera wapń – główny budulec naszego układu kostnego.
  • Jest źródłem witamin, takich jak: C, E, B1, B2, B6 i K
  • W jego skład wchodzą: jod, karoten i mangan oraz antyoksydanty hamujące rozwój wolnych rodników.
  • Wspomaga pamięć oraz wzrok
  • Wywiera korzystny wpływ na przewód pokarmowy, spożywanie szpinaku polecane jest przy stanach zapalnych układu pokarmowego, chorób trzustki czy nadciśnieniu tętniczym.
  • Obniża ciśnienie.
  • Chroni przed nowotworami
  • Wspomaga aktywność układu odpornościowego.
  • Co najważniejsze jest niskokaloryczny!

Oprócz jego bogatej zawartości w witaminy i minerały, ceniony jest przez miłośników kulinariów za uniwersalność i smak. Spożywać można szpinak w postaci surowych liści lub uduszonych, a do jego przyprawienia wystarczy nam sól, pieprz oraz czosnek. Po dodaniu śmietany uzyskamy pyszny sos szpinakowy. Ponadto może wchodzić w skład nadzienia do mięs, pierogów, lasagne oraz jako składnik sałatek.

Zapewne każdemu z nas na myśl o szpinaku przypominają się lata dzieciństwa, kiedy to kazano nam go na siłę spożywać. Lecz osoby chcące się zdrowo odżywiać powinny wprowadzić szpinak na listę swoich obowiązkowych składników w zdrowej diecie!