Szpinak na stołach ludzkości zagościł w czasach średniowiecza. Początkowo spożywany był w Persji, stopniowo jego dobra sława roznosiła się po świecie, poprzez kraje arabskie aż do Europy. W uzyskaniu opinii rośliny, wywierającej korzystny wpływ na nasz organizm, przyczyniły się pielęgniarki, które przygotowywały osłabionym pacjentom napar właśnie z liści szpinaku.
Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców ujawniły zawartość oraz działanie na nasz organizm liści szpinaku:
- Jest bezkonkurencyjny, jeżeli chodzi o produkt bogaty w żelazo, przez co polecany jest osobom cierpiącym na anemię.
- Zawiera wapń – główny budulec naszego układu kostnego.
- Jest źródłem witamin, takich jak: C, E, B1, B2, B6 i K
- W jego skład wchodzą: jod, karoten i mangan oraz antyoksydanty hamujące rozwój wolnych rodników.
- Wspomaga pamięć oraz wzrok
- Wywiera korzystny wpływ na przewód pokarmowy, spożywanie szpinaku polecane jest przy stanach zapalnych układu pokarmowego, chorób trzustki czy nadciśnieniu tętniczym.
- Obniża ciśnienie.
- Chroni przed nowotworami
- Wspomaga aktywność układu odpornościowego.
- Co najważniejsze jest niskokaloryczny!
Oprócz jego bogatej zawartości w witaminy i minerały, ceniony jest przez miłośników kulinariów za uniwersalność i smak. Spożywać można szpinak w postaci surowych liści lub uduszonych, a do jego przyprawienia wystarczy nam sól, pieprz oraz czosnek. Po dodaniu śmietany uzyskamy pyszny sos szpinakowy. Ponadto może wchodzić w skład nadzienia do mięs, pierogów, lasagne oraz jako składnik sałatek.