Większość z nas, za rolę przypraw uważa poprawienie smaku potrawy, aromatu czy jej koloru, czy jednak tak jest?

Wymienione wyżej cechy to nie jedyna rola przypraw, jaką pełnią w kuchni, mają one ogromny wpływ na nasz organizm, większy niż mogłoby się to nam wydawać. Mimo tego, że nie wprowadzają do potraw substancji odżywczych, wzbogacają ich bukiet, usprawniają w wielkim stopniu procesy trawienia, przyspieszają przemianę materii, a nawet hamują zmiany zachodzące w potrawach.

Obecność w ziołach i przyprawach olejków eterycznych, soli mineralnych oraz garbników powoduje, że większość stosowanych w naszych kuchniach przypraw z powodzeniem stosowanych jest w ziołolecznictwie!

Przyprawy i ich właściwości:
  • Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, m.in.:-tymianek, kurkuma, pieprz kajeński, mięta, goździki, cynamon, koper, kminek, bazylia
  • Działają przeciwutleniająco (zapobiegają utlenianiu witaminy C, neutralizują wolne rodniki) i są to:-rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, jałowiec, kolorowy pieprz, imbir.poprawiają smak i zapach potrawy
Wpływ najpopularniej stosowanych przypraw na organizm człowieka:

Tymianek- poprawia apetyt i trawienie, posiada działanie wykrztuśne oraz wpływa pozytywnie na dolegliwości gardłowe.
Szałwia- działa pobudzająco na nasz żołądek, wzmaga wytwarzanie soków trawiennych.
Rozmaryn- ceniony za pobudzające działanie, wspomaga trawienie, pobudza produkcję żółci.
Melisa- kojarzona głównie z działaniem antydepresyjnym i uspokajającym, obniża ciśnienie.
Mięta- łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem, jest idealnym lekarstwem na biegunkę oraz minimalizuje skutki wywołane spożyciem alkoholu.
Bazylia- działa rozkurczowo oraz wspomaga trawienie.
Cynamon- rozgrzewa nasz organizm zarazem działając korzystnie na ukrwienie naszych narządów.
Estragon- podobnie jak kminek łagodzi wzdęcia oraz działa rozkurczowo.

Warto również wiedzieć!

Przyprawy będące produktem natury nie zawierają w swoim składzie glutenu, co odróżnia je od gotowych mieszanek przyprawowych, o czym muszą wiedzieć osoby nietolerujące glutenu. Naturalne przyprawy odgrywają w diecie bardzo ważną rolę, a każda z nich wykazuje odmienne właściwości, z którymi warto się zapoznać. Jednak należy unikać gotowych mieszanek przyprawowych zawierających znaczne ilości soli oraz sztucznych związków chemicznych, które mogą negatywnie wpływać na nasze samopoczucie.